ÖĞRENME ÇEMBERLERİ
“Öğrenme Çemberleri” bir akran öğrenme yöntemidir. Grup üyelerinin yeni bir beceri, kavram veya süreç öğrenmek için uzmanlıklarını ve bilgilerini paylaşmak üzere birlikte çalıştığı metoda verilen addır.
Öğrenme Çemberleri yoluyla öğrenme, iş yerinde işbirliğini geliştirmenin ve anlamlı ilişkiler kurmanın çok etkili bir yoludur. Kurumsal psikolojik güvenlik için de anlamlı bir altyapı oluşturur. Öğrenme Çemberlerinde kişiler, işbirlikçi bir ortamda eşit fikir ve tecrübe paylaşımı deneyimi sağlar. İşbirlikçi bir kültür oluşturmak veya çalışan katılımını artırmak istiyorsanız, öğrenme çemberleri etkili bir alternatif olacaktır.
Öğrenme çemberleri üyeler arasında bir tür işbirliğini sağlar. Aralarında başarılı bir iş için gerekli olan bir güven ortamı yaratılmasına yardımcı olur. Bu tür çalışma, üyelerinin bir konu hakkında farklı bakış açıları kazanmalarına, eldeki göreve odaklanırken birbirlerinin fikirlerini paylaşmalarına ve geliştirmelerine olanak tanıdığından, belirli alanlarda geleneksel eğitim yöntemlerinden daha etkili olduğu kanıtlanmıştır. Öğrenme çemberleri herkesin fikirlerine ve görüşlerine saygı duyulan bir ekip dinamiği oluşturarak çalışanları yargılama korkusu olmadan konuşmaya ve düşüncelerini paylaşmaya teşvik eder. Herkesin öğrenme sürecine eşit katkıda bulunduğu görüldüğü için karşılıklı saygı ortamını da teşvik eder.
Öğrenme çemberlerinin faydaları, sadece işbirliği ve saygının da ötesine geçer. Ayrıca çalışanlara birlikte çalışmayı ve fikirleri hakkında eleştirel düşünmeyi öğreterek daha iyi problem çözücüler olmalarına yardımcı olur. Yaratıcılığı teşvik eder.
Motiva Uluslararası Koçluk ve Eğitim hizmetleri ekibi olarak kurumlarda iki şekilde uygulamaktayız.
- Eğitim ve çalıştaylar sonrası pekiştirme amaçlı grup çalışmaları
- Stratejik önemi olan başlıklarda grup çalışmaları olarak yapılandırmaktayız
Öğrenme çemberleri Öğrenme ve Gelişim stratejinize nasıl uyar?
Herkesin öğrenme şekli farklıdır. Bazıları için geleneksel öğrenme yöntemleri yeterli olabilir. Ancak diğerleri için, öğrenmeye yönelik daha işbirlikçi ve sosyal bir yaklaşım daha iyi yankı bulabilir. İşte burada öğrenme çemberleri devreye girer.
İnsanların birbirlerinden bir kitap veya videodan daha ilgi çekici ve etkileşimli bir şekilde bilgi edinmelerini sağlar. Çalışanlarına hedeflerine daha hızlı ulaşmalarına yardımcı olmak için kişiselleştirilmiş destek ve gelişim fırsatları da sunar. Ayrıca, başka türlü etkileşimde bulunamayacak akranlar arasında işbirliğini teşvik eder.
Öğrenme çemberleri geleneksel kurumsal öğrenme yöntemlerini desteklemek için herhangi bir Öğrenme ve Gelişim stratejisinin de önemli bir parçası olabilir. Yazılı olarak açıklanması zor olan karmaşık kavramları öğretmek için özellikle yararlıdır.