img img img img

Takımlarınızda yanlış anlaşılmaları nasıl engellersiniz.

Takımlarınızda yanlış anlaşılmaları nasıl engellersiniz.

Son zamanlarda organizasyonların en yaygın ihtiyaçlarından biri haline gelen #TakımKoçluğu çalışmalarımız neticesinde ekiplerde yanlış anlaşılmalar konusunda oldukça gözlem sahibi olduk.  Güven oluştururken yanlış anlaşılmalardan kaçınmak, iletişim kazalarını düzeltmekten her zaman daha zaman kazandırıcı olacağı için bu bulgularımızı özetleyerek pro aktif bir bakış açısı sağlamak istedik.

Yanlış yorumlamalar çeşitli nedenlerle gerçekleşebilir.

1.     Farklı iletişim tarzları: Ekiplerdeki insanların farklı iletişim yolları vardır ve bir kişi için net olan bir şey, bir başkası için net olmayabilir. Örneğin, birisi doğrudan, özlü iletişimi tercih ederken, bir başkası daha fazla detay ve açıklamayı tercih edebilir. Bu farklılıklar, insanlar farkında değilse veya bunlara uyum sağlamazsa yanlış yorumlamalara yol açabilir. Ve bazıları için doğrudan iletişim, kabalığın sınırında algılanabilir.

2.     Varsayımlar: Ekiplerdeki insanlar, genellikle kendi deneyimlerine ve bakış açılarına dayanarak başkalarının ne anlama geldiği veya niyetlendiği konusunda varsayımlarda bulunurlar. Bu varsayımlar yanlış olabilir ve yanlış yorumlara yol açabilir. Örneğin, birisi gerçekte sadece meşgul veya dikkati dağılmışken bir iş arkadaşının umursamaz davrandığını veya işbirliği yapmadığını varsayabilir.

3.     Kültürel farklılıklar: Kültürel normlar ve değerler, farklı bölgeler ve gruplar arasında büyük farklılıklar gösterebilir ve bu farklılıklar insanların nasıl iletişim kurduğunu ve mesajları nasıl yorumladığını etkileyebilir. Örneğin, bir kültürde zararsız olan bir jest veya ifade, başka bir kültürde saldırgan olabilir.

4.     Bağlam eksikliği: Bağlam eksikse veya mesajı alan kişi mesajı tam olarak anlamak için yeterli arka plana sahip değilse, mesajlar yanlış yorumlanabilir. Bu, özellikle üslup ve beden dilinin bulunmadığı yazılı iletişimde geçerli olabilir.

İlişkilerde yanlış yorumlama riskini azaltmak için, bu potansiyel kafa karışıklığı kaynaklarının farkında olmak ve bunlara yönelik adımlar atmak önemlidir. Bu, iletişimde net ve spesifik olmayı, varsayımlardan kaçınmayı, kültürel farklılıkları öğrenmeyi ve bunlara saygı duymayı ve iletişim kurarken yeterli bağlam ve arka plan bilgisi sağlamayı içerebilir.

#Teamcoaching, güçlü ekipler oluşturmaya bu şekilde yardımcı olabilir.

Ekiplerinizdeki yanlış yorumlamalarla ilgili sizin deneyiminiz nelerdir?

 

 

Bir yanıt yazın